Στήριξη λειτουργίας Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε.

Στήριξη λειτουργίας Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε.

Αρ. Πρωτ.3496/26.08.08

Προς Υπουργούς:
- Μακεδονίας-Θράκης
- Ανάπτυξης

Σοβαρά ζητήματα αναφορικά με την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη της Ζώνης Καινοτομίας φέρνει στη δημοσιότητα ο ετήσιος απολογισμός της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. (ΑΖΚ).
Οι ρυθμοί ανάπτυξης και λειτουργίας της Ζώνης Καινοτομίας βρίσκουν εμπόδιο στο σύνθετο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της, αλλά και στην ελλιπή κρατική χρηματοδότηση τόσο αναφορικά με τη στελέχωσή της όσο και με τη διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που λειτουργούν ανασταλτικά για την λειτουργία της Ζώνης Καινοτομίας, έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερεί και ο απαραίτητος χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος και θα οριοθετήσει τους θύλακες για τον νομό Θεσσαλονίκης.
Ως εκ τούτου η μη οριοθέτηση των θυλάκων αυτών δημιουργεί φαινόμενα αισχροκέρδειας, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλονται, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Σέδες που έχει ανακοινωθεί ότι θα παραχωρηθεί στην ΑΖΚ, όπου και οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να αντιμετωπισθούν επί της ουσίας οι παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στην εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες από την παραπληροφόρηση που έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των τιμών ακινήτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη; Απαντήσεις Υπουργείων